Belépés
FõoldalHírekKeresésOldalakRegisztrációBelépés
Polírozás
Vegyes hírek
Márványcsiszolás
Előtte-Utána
Professzionális takarítás
Szõnyegtisztítás
Hyla termékek
Szakmai cikkek
Céghírek
Márványkezelés
Képgaléria
Ajánlatkérő
Vegyes hírek

Hír keresés
Minden oldalon
Tartalmaz
Kezdõdik
Pontos egyezés

Márványcsiszolás Előtte-Utána


Corinthia Grand Hotel Royal márványcsiszolási referencia film


Professzionális takarítás, szőnyegtisztítás, kárpittisztítás, linóleum felújítás, www.amsystem.org, márványcsiszolás, napitakarítás, takarítás, mészkő impregnálás, ÁM SYSTEM


Anda Present műmárvány csiszolás


Angol Nagykövetség, márványcsiszolás Angol Nagykövetség, márványcsiszolás
2008-03-03 16:04:38

Márványcsiszolás  Angol nagykövetség, márványcsiszolás  Márványcsiszsolás, Angol Nagykövetség  Márványcsiszolás, Angol nagykövetség 

 

Az épület
 
Rainer Károly építészt bízták meg az új épület tervezésével. Rainer Szegeden született 1875-ben, és 1897-ben szerzett diplomát a budapesti Műegyetemen. Bécsi és hazai építészeknél dolgozott, majd 1906-ban önálló irodát nyitott Budapesten. A Hazai Bank tervezéséhez feltehetően a Haris köz 1-5. és 2-6. szám alatti Luczenbacher-házak 1909-es pályázatán elért sikere adta a legjobb referenciát. A pályázatot Rainer nyerte meg, az építkezést 1911-ben fejezték be. A Luczenbacher-házak bejáratainak lapos dór pilaszterekkel való díszítése visszaköszön a Hazai Bank kapuját keretező dór oszlopokon. Rainer tervei szerint épült fel a Móricz Zsigmond körtér 18. szám alatti lakóház (1910-ben fejezték be), az EMKE kávéház egykori belső berendezése (Skutetzky Sándorral),valamint a Timisiana Bank székháza és bérháza Temesváron (ma Timisoara). Más kitűnő munkákat is készített, de talán a Hazai Bank székháza tekinthető Rainer legkiválóbb művének.
 
Rainer stílusa könnyen felismerhető. Az íves oromzatok, a felső emeleteken alkalmazott oszlopos loggiák és a meredek tetők a szecesszió hatását mutatják. Későbbi munkái erősen klasszicizáló, olykor empire jellegűek.
 
A Hazai Bank terveit már 1911-ben publikálták. Az elkészült épület több ponton eltért az eredeti elképzeléstől. A legfontosabb változtatás az volt, hogy egy 6,5 méter széles sávval csaknem négyzet alakúvá bővítették a házhelyet a tőle északra fekvő telek rovására. Ennek köszönhetően Rainer nagyvonalúbban tervezhette meg az épület belsejét, különösen a Pénztártermet. Más eltérések is voltak. Az eredeti terv zárókővel ellátott félköríves földszinti ablakokat mutat, amelyek helyett egyenes záródású ablakok készültek. A saroktornyok teteje alacsonyabb lett, mint az eredetileg tervezett gúla alakú sisakok. A főpárkány fölé a manzárdablakok helyett tömör attika került. Említésre érdemes még, hogy az építész egy előtetővel ellátott oldalbejáratot is tervezett a Harmincad utcai oldalra, de az építkezés során ezt elhagyták.
 
Az építési engedély kérelemhez csatolt végső rajzokat Rainer 1912. április 12-i keltezéssel írta alá. Ezek rendkívül részletesek. A pince alaprajzát is tartalmazó tervek különös gonddal készültek, tartalmazzák a világítótestek, a telefonok és a csőpostaállomások helyét is. A terveken a bútorozást is jelezték, sőt azt is feltüntették, hogy melyik szobát ki fogja használni.
 
Az építkezés 1912-ben kezdődött. Az építési vállalkozó a Mann József és Fia cég volt. Haas és Somogyi építette a Pénztárterem üvegtetejét. Knuth Károly készítette a központi fűtést. Az építkezés 1914 közepén fejeződött be. 1947-ig, ameddig a Hazai Bank használta az épületet, csupán kisebb változtatásokra volt szükség.

A háború után megkezdődött az újjáépítés. A Bank épülete súlyosan megrongálódott; különösen a tetőszerkezet, valamint a Pénztárterem üvegtetejének rendbehozatala jelentett komoly munkát. Érdekesség, hogy az üvegtető helyreállítását az eredetit építő Haas és Somogyi végezte.

Az épület a tervekkel megegyezően egy csaknem négyzetes (31,56 x 32,71 m) telken emelt négyemeletes tömb a Harmincad utca és az Erzsébet tér sarkán. Klasszicizáló stílusa számos XX. század elején épített banképületre jellemző. Az épületszárnyak egy udvart fognak közre, amelynek földszinti részét a Pénztárterem foglalja el. A Harmincad utcai oszlopos főbejárattól eltekintve mindkét utcai homlokzat azonos. Az épület vasvázra épült. A pincét vasbetonból készítették, hogy biztosítsák tűz, víz és betörés ellen. A központi fűtés kétféle volt: a földszintet gőz, az emeleteket melegvíz fűtötte. A pénztárterem üvegtetejét eredetileg vízpermettel hűtötték, amihez a szomszédos bérház pincéjében fúrt két kútból szivattyúzták a vizet. A telefonközponthoz 50 közvetlen vonal és 150 mellékállomás tartozott. A csőpostarendszernek 21 állomása volt. Az ügyfelek által használt termekben és a főlépcsőházban nagy felületeken alkalmazott márvány java része magyarországi bányákból származott. A bank bútorai Thék Endre gyárából kerültek ki. Sajnos csak néhány darab maradt meg az egykori berendezésből. Az épület leglátványosabb része a Pénztárterem és annak kazettás üvegmennyezete, amelynek nyitható középrésze biztosítja a szellőzést. A termet négy bronzcsillár, fekete, fehér és vörös márvánnyal kirakott padló, bronz fejezetű pillérek és az elegáns bejárat felett elhelyezett aranyozott óra díszíti. Az épület egyéb részei is figyelmet érdemelnek: az előcsarnok, a főlépcső, a földszinten, a fél- és az első emeleten található bronzból készült ajtók, a tanácsterem és az első emeleti irodák. A pincében megmaradtak az eredeti páncélszekrények, amelyeken jól láthatóak a gyártók az Arnheim S.J. és Schnabel Frigyes cég emblémái. Minden részlet kialakítására nagy gondot fordítottak. Egyes motívumok ismétlődnek: a szfinxek, a magyar tulipánok az ajtókon és természetesen a mindenhol megjelenő “HB” kezdőbetűk. Az összbenyomás gazdag, sikeres intézményt sugall, amely valóban a “pénz temploma”. Ez volt Rainer szándéka. A Brit Nagykövetség büszke arra, hogy az épület mai használója lehet.

A felső szintek felújítása 1994 szeptemberében vette kezdetét. Ahol lehetett, igyekeztek hűek maradni az eredeti tervekhez. Azonban nem jutott pénz mindenre. A villanyvezeték- és csőhálózatot csak részben újították fel. A külső falakra 1983-ban felvitt zöld festékréteg eltávolítása túl költséges lett volna. Sir John Birch az V. kerületi házak tanulmányozása után választotta a sárga házfal-zöld ablakkeret színkombinációt.
 
Az építkezés fővállalkozói brit cégek voltak, de számos részlet a magyar alvállalkozók tehetségét dicséri. A végeredmény mindenkit lenyűgözött: a Harmincad utca 6. szám alatti épület ismét régi fényében pompázott.

Forrás: Angol Nagykövetség

galéria


Nyomtatóbarát változat | Barátomnak küldöm |

Márványpolírozás
referenciák

Halászbástya Étterem

Halászbástya étterem Budapest

Várkert Palota

Várkert Palota


Spirit Hotel Thermal Spa

Márványcsiszolás, Spirit Hotel Thermal Spa * * * * * Sárvár
* * * * *

Medosz Hotel ***

Medosz Hotel ***

Márványcsiszolás a 18. kerületi önkormányzatban   

Márványcsiszolás-karbantartástól a felújításig KARCOS, KOPOTT, FOLTOS a MÁRVÁNY BURKOLAT? NE CSERÉLJE LE ! MI OLCSÓBBAN FELÚJÍTJUK akár PÁR ÓRA ALATT !

eXTReMe Tracker
Hircom hrek | Linkek
developed by Centrumnet Systems